Özge Yapı AŞ’nin yurtiçinde ve yurtdışında her türlü iklim koşuluna uygun prefabrike yapılar ürettiğini, her ülkenin standartlarına uygun çalışmalarıyla yenilikçi ve öncü çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Özge Yapı Satış ve Pazarlama Koordinatörü Levent Tokses, bu yıl yurtdışı ağırlıklı projelere odaklanmayı hedeflediklerini aktardı. Tokses, “Bu yıl yurtdışı beklentilerimizi yüksek tuttuk. Özellikle Asya ve Afrika ülkelerinden aldığımız büyük projeler yıl sonuna kadar devam edecek gibi görünüyor” dedi.
Özge Yapı A.Ş.’nin üretiminin yaklaşık yarısının ihracat olarak gerçekleştiğini kaydeden Tokses, “Bu yıl ağırlıklı çalıştığımız ülkeler Asya, Afrika, Ortadoğu ülkeleridir. İran’da ambargonun kalkması nedeniyle bu sene iş hacminin artmasını bekliyoruz. Dolayısıyla İran odaklandığımız ülkelerden birisi. Orta Afrika’da takip ettiğimiz toplu konut projeleri de bulunmaktadır. Orta Afrika ile birlikte Güney Amerika da son üç-dört senedir sürekli izlediğimiz bir bölge. Kısacası tüm kıtalarda her türlü projede Özge Yapı A.Ş. çalışmalarına ve pazar araştırmalarına devam ediyor” şeklinde konuştu.

Her Türlü İklim Koşuluna Uygun Prefabrike Yapılar

Firma olarak son yıllarda çelik konstrüksiyon toplu konut projeleri, hastane, okul, sağlık ocağı, otel ve sosyal tesisler gibi hacimli projelerde yer aldıklarını, pazar ağlarını bu noktada her geçen gün geliştirdiklerini vurgulayan Tokses, prefabrik sektörüne yatırım yapmaya devam eden bir firma olarak yeni makine ekipmanlarıyla üretim kapasitelerini artırmayı planladıklarını söyledi. Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla da ürün yelpazesi ve çeşitliliğine yönelik alternatifler sunduklarını da anlatan Tokses, prototip çizimlerinin yapıldığı yeni konut projelerinin önümüzdeki günlerde müşterilerin beğenisine sunulacağının bilgisini verdi. Tokses, DÜNYA İnşaat Dergisi’nin sorularını şöyle yanıtladı:

– Firmanız hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
TOKSES: Özge Yapı A.Ş., 1992 yılında Pendik İstanbul’da kurulmuş, Hekim Holding’in güçlü kuruluşlarından biridir. 25 yıla yakın süredir hazır yapı sektöründe faaliyet gösteren Özge Yapı A.Ş. öncü ve yenilikçi bilinciyle yurtiçi ve yurtdışında özgün projeler üretmektedir. Başta Türkiye’de olmak üzere yapı sistemleri konusunda sektöre vizyon kazandıran çelik konstrüksiyon ve prefabrik yapı üretiminde başarılı çalışmalara imza atıyoruz.

– Firmanızın çalışmaları ve odaklandığı projeler nelerdir?
TOKSES: Özge Yapı A.Ş. yurtiçinde ve yurtdışında her türlü iklim koşuluna uygun prefabrike yapılar üretmektedir. Firmamız, son yıllarda çelik konstrüksiyon toplu konut projeleri, hastane, okul, sağlık ocağı, otel ve sosyal tesisler gibi hacimli projelerde yer almış, pazar ağını bu noktada her geçen gün geliştirmiştir.

– Ürün gamınızdan bahseder misiniz? Özellikle ilgi gören ürününüz nedir?
TOKSES: Özge Yapı A.Ş. prefabrik konut binalarından, konteynerlere, her türlü şantiye binalarından (yemekhane, yatakhane, ofis binası, sosyal tesisler ve benzeri), fabrika ve hangar binalarına kadar her türlü imalat ve montajı kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Son dönemlerde oldukça fazla talep gelen çok katlı çelik konstrüksiyon yapılarla ilgili de çalışmalarını sürdürmektedir. Özge Yapı A.Ş. kurulduğu günden bu yana özellikle konut çalışmalarıyla, yurtiçi ve yurtdışında adından söz ettirmektedir. Estetik, ekonomik, taşınabilir, her türlü iklim koşuluna uygun olan prefabrike yapılarımıza beğeni ve talep sürekli artmaktadır.

– Firmanız 2014’ü nasıl geçirdi, 2015 için hedef ve beklentileriniz nelerdir?
TOKSES: 2014 yılı tüm ekonomik sıkıntılara rağmen büyümenin devam ettiği ve hedeflerin gerçekleştiği bir yıl oldu. 2015 yılının ilk yarısı da oldukça başarılı geçti. 2015 yılı ilk altı ayında hedeflerimize ulaşmış bulunmaktayız. Bu yıl yurtdışı beklentilerimizi yüksek tuttuk. Özellikle Asya ve Afrika ülkelerinden aldığımız büyük projeler yıl sonuna kadar devam edecek gibi görünüyor.

– Önümüzdeki dönemlerde yatırımlarda bulunacak mısınız? Yatırımınızın içeriği hakkında bilgi verir misiniz?
TOKSES: Özge Yapı A.Ş.’nin gücü, bağlı bulunduğu Hekim Holding’ten gelmekte olup tamamı yerli sermaye ile üretim yapmaktadır. Prefabrik sektörüne yatırım yapmaya devam eden firmamız yeni makine ekipmanlarıyla üretim kapasitesini artırmaya, Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla da ürün yelpazesi ve çeşitliliğine yönelik alternatifler sunmaya devam etmektedir.

– İhracat gerçekleştiriyor musunuz? Üretiminizin ne kadarını, hangi ülkelere ihraç ediyorsunuz? Bu yıl hangi ülkelere odaklanacaksınız?
TOKSES: Özge Yapı A.Ş. üretiminin yaklaşık yarısı ihracattır. Bu yıl ağırlıklı çalıştığımız ülkeler Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkeleridir. İran’da ambargonun kalkması nedeniyle bu sene iş hacminin artmasını bekliyoruz. Dolayısıyla İran odaklandığımız ülkelerden birisi. Orta Afrika’da takip ettiğimiz toplu konut projeleri de bulunmaktadır. Orta Afrika ile birlikte Güney Amerika’da son üç dört senedir sürekli izlediğimiz bir bölge. Kısacası tüm kıtalarda her türlü projede Özge Yapı A.Ş. çalışmalarını ve pazar araştırmalarına devam ediyor.

– Trendleri belirleme anlamında firmanızın son dönemde piyasaya sunacağı yenilikler var mı?
TOKSES: Özge Yapı A.Ş. prefabrik sektöründe özellikle konut projeleriyle trendleri belirleyen bir firmadır. Her yıl Yapı Fuarı’nda özgün proje örnekleri sunan firmamız modern mimariden klasik mimariye, her ülkenin standartlarına uygun çalışmalarıyla yenilikçi ve öncü çalışmalarına devam edecektir. Prototip çizimlerinin yapıldığı yeni konut projeleri önümüzdeki günlerde müşterilerimizin beğenisine sunulacaktır.

– Türkiye prefabrik sektörünü Avrupa ile kıyasladığımızda neler söyleyebilirsiniz?
TOKSES: Prefabrik sektörü Avrupa da biliniyor ve kullanılıyor. Ancak malzeme ve işçilik giderlerinin yüksek olması nedeniyle fiyatları çok yüksek. Özellikle Orta Avrupa’da üreticiler var. Ancak çelik konstrüksiyon yerine ahşap prefabrik yapımını gerçekleştiriyorlar. Almanya’daki bayimizin aracılığı ile Hollanda, Belçika, İsviçre, Danimarka’ya kadar sevkiyatlarımız devam ediyor. Özellikle HekimPanpanel sistem konteynerler Avrupa’da oldukça beğeniliyor ve talep gittikçe artıyor.

– Sektörünüzün pazar büyüklüğü ve firmanızın pazardaki yeri hakkında bilgi verir misiniz?
TOKSES: Prefabrik sektörü tüm dünyada ve Türkiye’de 20 yıldır sürekli genişleyen ve büyüyen bir sektördür. İnşaat piyasasındaki büyüme prefabrik sektörünü de genişletmektedir. Aynı zamanda prefabrik yapıların betonarmeye alternatif olması, çabuk ve kolay kurulabilmesi sebebiyle prefabrik ve çelik toplu konut projeleri de yaygınlaşmaktadır. Sektörümüz gelişim ve büyümeye açıktır.

– Sektörün sorunlarından bahsederek, kalite ve standartlar bakımından sektörü değerlendirir misiniz? Çözüm için önerileriniz neler?
TOKSES: Özge Yapı A.Ş. olarak, firmamız uluslararası standartlarda üretim yapmaktadır. 80’den fazla ülkeye ihracat yapmamızdan dolayı bütün ülkelerin ürünlerimizi kabul edebilmesi için her türlü kalite sertifikalarımız mevcuttur. Özellikle ISO9001 -14001 kalite yönetim sistemlerimiz, çevre duyarlılığımız, insan sağlığına verdiğimiz önemle tüm dünyada tercih edilen bir marka konumundayız.