Fibercement Nedir ?

fibercement

Fibercement Tanımı

İnsanın en temel gereksinimlerinden biri de barınma ihtiyacıdır. Başlangıçta sadece korunma içgüdüsüyle hareket eden insanoğlu ilerleyen süreçlerde içinde kaldığı yapının güvenliğine, sağlamlığına, rahatlığına, estetik ve konforuna daha çok önem vermeye başlamıştır. Geçen yüzyıllar; insanoğlunun gelişimini sağladıkça, barındıkları yapıların da gelişim ve değişimini hızlandırmıştır. Taş ve betonarme yapılardan daha hafif ve sağlam çelik konstrüksiyon yapılara doğru değişim süreci devam etmektedir.

Yapı sistemi ve kültürü değiştikçe, yapı da kullanılan malzemeler ve üretim tarzları da bu değişime adapte olmak için farklılaşmakta ve gelişmektedir. Kolay kurulabilen, hızlı ve ekonomik çözümler nihai tüketiciler için avantajlı olmaktadır.

Bu sürecin en etkili malzemelerinden biri olan otoklavlı fibercement -, her türlü yapıda kullanabilen esnek yapısı sayesinde sadece bir cephe kaplama malzemesi değildir. Her türlü mimari plana ve dokuya uygun, her türlü iklim koşulunda kullanılabilen ve yapıların çehresini değiştiren, kolay uygulanabilen fibercement levhalar çevre ve insan dostudur.

Literatürdeki kelime anlamı ‘elyaf takviyeli çimentolu levha ‘olan fibercement özünde içerik olarak doğal elyaf, mikronize edilmiş silika ve çimento ile hazırlanan hammaddenin özel makine hatlarından geçirilip, levha haline getirilmesi ve daha sonra da otoklav fırınlarında içindeki suyun çekilmesi ve kurutulması ile oluşturulmaktadır.

Aynı zamanda fibercement, yaşadığımız yüzyılda özellikle betonarme yapıların yerini almaya başlayan çelik konstrüksiyon ve prefabrik hafif yapı sistemlerinin ana hammaddesidir.
HekimBoard markası ile 2001 yılında üretimine başlanan fibercement şu anda dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir.

Fibercement Kullanım Alanları

Prefabrik ya da betonarme her türlü binanın dış ve iç cephe duvar kaplamaları, sandviç panel şeklinde ara bölme duvarları ve seperatörler, her türlü tavan ve ara kat şase kaplamaları, çatı altı kaplamaları, her türlü prefabrik bina ve çelik konstrüksiyon yapı elamanlarının uygulamasında fibercement kullanılmaktadır.

Duvar kaplamalarından, bahçe duvarlarına kadar yapıların her yerinde kullanılabilen fibercement iç ve dış cephe kaplama levhaları; fiyat avantajı, dayanıklılığı ve yanmaz özellikleri dolayısıyla inşaat firmalarından, mimarlara, toptancılardan, son tüketicilere kadar herkesin kullandığı bir malzemedir.

Fibercement uygulama detaylarının kolaylığı, geniş ürün yelpazesiyle yapıların ömrünü uzatan, bakım gerektirmeyen doğal cephe kaplamalarıdır.

Fibercement Kaplama Levhalarının Özellikleri

Muhteviyatında bulunan silika ve çimento dolayısıyla yüksek mukavemetli ve uzun ömürlü bir malzemedir. Her türlü yapının dış cephe kaplamasında güvenle kullanılan fibercement levhalar; düz, ahşap desenli, fugalı, siding, taş ve kerpiç gibi farklı dekoratif desenlerde de üretilebilmektedir. Sudan etkilenmeyen, nem, rutubet ve koku yapmayan, insan ve çevre dostu fibercement A1 sınıfı yanmazlık özelliği ile de yapılarda güveni de beraberinde getirmektedir.

Nefes alan yapılar üretimini sağlayan fibercement, donmaya karşı da dayanıklıdır. Her türlü soğuk iklim bölgesinde kullanılabilmektedir. Nemden etkilenmeyen yapısı dolayısıyla deniz kenarlarında ve sahil bölgelerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Fibercement levhalar kesinlikle su geçirmez malzemelerdir ve su emme oranları betonarme binalara göre daha düşüktür.

Yapısındaki malzemeler ve otoklavlanmış olmasından dolayı atmosferik şartlara karşı oldukça dayanıklı olan fibercement tüm iklim koşullarında tercih edilmektedir.

Ayrıca uygun aletlerle kolay işlenebilen fibercement levhalar hem estetik hem de mimari olarak tüm ihtiyaçlara cevap verebilir.

Fibercement Levha Desenleri